Social Icons

facebook email

Sunday, 24 November 2013

Written on

MAKANAN SIHAT JANA TENAGA

Wanita banyak menghabiskan masa melakukan aktiviti dirumah, ditempat kerja dan sibuk dalam pengurusan rumahtangga serta anak-anak.Setiap detik wanita mahu memastikan tubuh sentiasa sihat dan bertenaga supaya dapat menjalankan pelbagai aktiviti dengan lancar.... itulah diari seorang ibu...

Pemilihan makanan penting untuk menambah tenaga supaya sentiasa sihat. Diantara panduan makanan adalah seperti berikut :

1. BIJIRIN PENUHMembantu mencegah masalah pencernaan. Sumber seperti beras perang, emping bran, roti gandum atau barli oat. Boleh tambah apa sahaja buah untuk lebih berperisa....2. VITAMIN C


Buah seperti sitrus, cili merah, strawberi, cili hijau, sawi, brokoli, bayam, tomato, kentang, kiwi, jambu dan pasli antara yang tersenarai dalam kelompok sayur dan antioksida. Perlu diambil sekurang-kurangnya dua hingga tiga hidangan sebagai rutin harian untuk mendapatkan diet yang berkesan. Dianggarkan badan kita memerlukan 75miligram Vitamin C setiap hari.3. MAKANAN TINGGI FOLAT
Boleh didapati dalam asparagus, oren dan kekacang. Ia penting untuk wanita hamil dan ia bertujuan memastikan produksi tiub saraf yang betul dan kesihatan jantung untuk janin. Perlu diambil sekurang-kurangnya 400 mikrogram setiap hari.


4. AIR

Air penting untuk proses metabolisme dalam badan, selain membantu sistem penghadaman, kawalan berat badan dan kesihatan kulit. Amalkan minum air antara 8 - 10 gelas sehari untuk kesegaran badan. Jumlah sebenar keperluan individu dalah bergantung kepada berat badan, iaitu Berat badan dibahagikan dengan 25 untuk mendapatkan jumlah liter air yang diperlukan badan.

Contoh : Berat badan 60kg

60
______________  = 2.4 liter
255. SAYURAN HIJAU


Sayuran hijau mengandungi nutrisi dan serat untuk badan. Perlu dapatkan tiga hidangan setiap hari. Sayur pahit lebih berkhasiat.


6. JUS KRANBERI


Jus ini agak masam, tetapi ia membantu mencegah bakteria daripada melekat pada dinding pundi kencing dan mencegah jangkitan pada saluran kencing. Penyelidikan juga membuktikan kranberi boleh mengekalkan kesihatan jantung.
VITAMIN SHAKLEE

Dapatkan dengan harga bajet dan berbaloi-baloi.........Hubungi  :

SITI ZUBAIDAH
019 985 9427Share This:
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

ATIQZUE

Shaklee Independent Distributor

ID: 965319
Penghantaran ke seluruh Malaysia, Brunei & Singapore

CONTACT

Untuk sebarang pertanyaan dan khidmat nasihat, hubungi saya (Call, SMS, Whatsapp) di 019-9859427

PELAWAT