Assalamualaikum... lama sangat tak online... sejak2 dilanda banjir , baru hari nie dapat menulis kembali..
TELUR???
Rasanya semua orang pernah makan telurkan... ada yang menyukainya... dan ada jugak yang takut nak makan telur ni.. betul kan??
Sebab ramai mendakwa makan telur dalam jumlah yang banyak boleh menjejaskan kesihatan kerana tahap kolesterol yang tinggi. Namun adalah benar fakta ni??
Hari ni ingin saya kongsikan tentang khasiat telur, yang saya ada terbaca di majalah tempatan.
TAHUKAH KITA DALAM SEBIJI TELUR MENGANDUNGI APA ??
0.7 mg zink
1.2 mg besi
5.5 mg magnesium
16 mg inositol
27 mg kalsium
76 mg pottasium
253 mg choline
100 mg fosforus
590 unit vitamin A
*** Sebiji telur terdiri daripada lebih kurang 10% cangkerang, 30% kuning telur & 60% albumin (mengikut berat telur tersebut)
*** Putih Telur mengandungi protein albumin yang juga merupakan vitamin larut lemak. Ia juga mengandungi sejenis lagi protein yang dipanggil avidin iaitu sejenis bahan antibiotik semulajadi yang amat berguna untuk melawan jangkitan mikro organisma yang dapat merosakkan telur tersebut.
Antibiotik ini wujud bersama-sama dengan biotin dan akan musnah apabila dimasak. Kadar lemak dan kalori dalam telur adalah rendah tetapi kaya dengan sumber protein dan Vitamin A.
MANAKALA bahagian kuning telur pula ia merupakan makanan yang mengandungi zat yang berbagai dan seimbang. Selain kolesterol, ia mengandungi zat-zat makanan yang penting, antaranya adalah 67 miligram sulfur atau 8% daripada keperluan seharian.
*** Kandungan kimia telur ayam, telur itik dan telur puyuh tidak terlalu berbeza kecuali dari segi kandungan kolesterol telur itik yang lebih tinggi.
*** Telur ayam kampung dikatakan boleh dijadikan penawar @ ubat tradisional dalam merawat pelbagai penyakit. Permintaannya juga sangat tinggi kerana ia mengandungi vitamin dan galian yang mencukupi hasil daripada pemakanan ayam tersebut yang asli dan organik iaitu bebas daripada bahan kimia jika dibandingkan dengan ayam bandar.
TELUR???
Rasanya semua orang pernah makan telurkan... ada yang menyukainya... dan ada jugak yang takut nak makan telur ni.. betul kan??
Sebab ramai mendakwa makan telur dalam jumlah yang banyak boleh menjejaskan kesihatan kerana tahap kolesterol yang tinggi. Namun adalah benar fakta ni??
Hari ni ingin saya kongsikan tentang khasiat telur, yang saya ada terbaca di majalah tempatan.
TAHUKAH KITA DALAM SEBIJI TELUR MENGANDUNGI APA ??
0.7 mg zink
1.2 mg besi
5.5 mg magnesium
16 mg inositol
27 mg kalsium
76 mg pottasium
253 mg choline
100 mg fosforus
590 unit vitamin A
*** Sebiji telur terdiri daripada lebih kurang 10% cangkerang, 30% kuning telur & 60% albumin (mengikut berat telur tersebut)
*** Putih Telur mengandungi protein albumin yang juga merupakan vitamin larut lemak. Ia juga mengandungi sejenis lagi protein yang dipanggil avidin iaitu sejenis bahan antibiotik semulajadi yang amat berguna untuk melawan jangkitan mikro organisma yang dapat merosakkan telur tersebut.
Antibiotik ini wujud bersama-sama dengan biotin dan akan musnah apabila dimasak. Kadar lemak dan kalori dalam telur adalah rendah tetapi kaya dengan sumber protein dan Vitamin A.
MANAKALA bahagian kuning telur pula ia merupakan makanan yang mengandungi zat yang berbagai dan seimbang. Selain kolesterol, ia mengandungi zat-zat makanan yang penting, antaranya adalah 67 miligram sulfur atau 8% daripada keperluan seharian.
*** Kandungan kimia telur ayam, telur itik dan telur puyuh tidak terlalu berbeza kecuali dari segi kandungan kolesterol telur itik yang lebih tinggi.
Telur puyuh.. pun dikatakan tinggi tahap kolesterolnya
*** Telur ayam kampung dikatakan boleh dijadikan penawar @ ubat tradisional dalam merawat pelbagai penyakit. Permintaannya juga sangat tinggi kerana ia mengandungi vitamin dan galian yang mencukupi hasil daripada pemakanan ayam tersebut yang asli dan organik iaitu bebas daripada bahan kimia jika dibandingkan dengan ayam bandar.
Saiz telur ayam kampung lebih kecil berbanding telur ayam bandar...
Tapi ini yang paling sedap.. nasi panas2 dimakan bersama telur goreng dan kicap manis... wah lazatnya
Ramai yang menyukainyakan.....
Ini lagi satu yang sedap... telur masak separuh.. makan dengan kicap & lada sulah
Dulu2 masa kecik, sebelum ke sekolah wajib la makan sebiji seorang...
Tempek je kat muka.. kulit muka jadi licin.. gebu.. mulus lagi tu
HA aha ... cer baca apa kata pakar tentang telur nie .. kan dah cakap banyak khasiatnya telur nie..
Diantara khasiat TELUR :
1. Menghilangkan Jerawat
2. Menjaga Kesihatan mata
3. Lebih banyak mineral
4. Menjaga berat badan agar tetap sihat
5. Telur boleh menghilangkan kelumumur
6. Membantu kesihatan rambut dan kuku
7.Membantu dalam kehamilan
Banyak lagi khasiat telur ni, hanya kita je yang tak tahu... mungkin tak cari kot ilmu pasal telur ni...
Jom kita cuba amalkan pelbagai petua untuk kesihatan hanya dengan sebiji telur... mudah kan...
Selamat malam.. jumpa lagi...
****************************************************
Oh ya, jangan lupa bulan ni (Jan 2014).. promosi alfalfa (Large & Small) .. banyak manafaatnya.. berminat untuk menikmatinya, hubungi saya ya .. dengan harga yang cukup istimewa...
Ingin menjana pendapatan 4, 5 angka...??
Inginkan kesihatan yang lebih baik...
Jom Bersama Saya Dan Team yang Hebat ... InsyaALLAH
Hubungi :
sms/call/whatsapp
<SITI ZUBAIDAH>
019 985 9427
ID : 965319
Read More